Sensibilisering kan op verschillende manieren worden bereikt. Dit omvat het informeren van het grote publiek over de ervaringen en obstakels waarmee blinden en slechtzienden dagelijks te maken hebben. Het kan ook betrekking hebben op het creëren van bewustzijn en begrip voor de specifieke behoeften en beperkingen van mensen met een visuele beperking, zoals belemmeringen

voor mobiliteit, informatie-toegang en onafhankelijkheid.

Verder vinden wij het ook zeer belangrijk om de samenleving een duidelijk beeld te geven welke invloed een visuele en/of auditieve beperking heeft op de partners en de nabije omgeving van blinden en slechtzienden.

Dit doen wij onder andere door regelmatig gebruik te maken van de expertise van ervaringsdeskundigen om bij te dragen aan sensibiliserende acties. Dit waardevolle samenwerkingsverband wordt over het algemeen tot stand gebracht in samenwerking met andere partners. Samen met deze partners bundelen we onze krachten en expertise om effectieve sensibiliseringsinitiatieven te ontwikkelen. Door ervaringsdeskundigen in te schakelen, kunnen we authentieke perspectieven bieden en het bewustzijn vergroten over de uitdagingen en behoeften van blinden en slechtzienden. Deze collaboratieve aanpak versterkt niet alleen onze eigen inspanningen, maar ook de bredere impact van de sensibiliserende acties die we ondernemen.

Enkele voorbeelden van sensibilisatie-initiatieven zijn:

Voorlichtingssessies, workshops en getuigenissen in het onderwijs, bedrijven en verenigingen:

Dit houd onder andere in dat we werken met simulaties waarin zienden ervaren hoe het is om slechtziend of blind te zijn. Verder trachten we op deze manier een debat aan te moedigen over inclusie en gelijke kansen voor mensen met visuele beperkingen.

Hiermee willen we bewustzijn creëren over de uitdagingen waarmee blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden geconfronteerd worden. Dit is gericht op het vergroten van begrip, het verminderen van vooroordelen en het bevorderen van inclusie.

Escape room:

Deelnemers betreden een donkere Escape Room die is opgebouwd rond een bepaald thema (vb. de blindgeleidehond) en gevuld is met uitdagende puzzels. Hier hebben ze een voorop gestelde tijd om deze op te lossen en te ontsnappen. Om inclusiviteit te waarborgen, kunnen deelnemers gebruikmaken van kleine hulpmiddelen die gewoonlijk door blinden en slechtzienden worden gebruikt in het dagelijks leven.

Blindencafés: Ziende mensen worden ondergedompeld in onze gezellige Blindcafés waar zij kunnen ervaren hoe het is om zonder zicht te leven en zij worden er bediend door blinde en slechtziende personen.